Ondernemers die procederen krijgen makkelijker inzage in informatie wederpartij

Ondernemers die procederen krijgen makkelijker inzage in informatie wederpartij

Op 1 januari 2025 treedt de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in werking. Hiermee krijgt iedereen die een procedure tegen een ander wil beginnen, makkelijker informatie en bewijsmateriaal.

Het bewijsrecht regelt wanneer en hoe partijen bewijs mogen of moeten leveren van de feiten die zij aanvoeren voor de onderbouwing van hun vordering of verweer. De nieuwe wet wijzigt een aantal zaken op het gebied van het ‘inzagerecht’.

Zonder tussenkomst

Ondernemers die gaan procederen krijgen met de nieuwe wettelijke regeling makkelijker toegang tot stukken van anderen. Onder het nieuwe bewijsrecht kunnen partijen zonder tussenkomst van de rechter inzage vragen in stukken van de wederpartij of derden. Die zijn verplicht mee te werken aan een verzoek om informatie. Met het nieuwe inzagerecht wordt ook de informatieongelijkheid tussen partijen verkleind, zodat de proceskansen van partijen gelijker worden.

Gewichtige redenen

Wie toch naar de rechter moet met een inzageverzoek, heeft wel een advocaat nodig: die moet formeel het verzoekschrift indienen. De rechter wijst het inzageverzoek in principe toe, tenzij er ‘gewichtige redenen’ zijn om dit te weigeren of als de partij die informatie zou moeten verstrekken zich kan beroepen op een verschoningsrecht.

Fishing expeditions

Ondernemers hoeven niet bezorgd te zijn voor zogenoemde fishing expeditions. In dat geval maakt een wederpartij misbruik van het inzagerecht door te ‘vissen’ naar informatie waarop deze geen recht heeft. Dat is het geval wanneer een duidelijk verband tussen de verlangde informatie en een concrete vordering ontbreekt, of wanneer informatie eerder lijkt te worden opgevraagd om een zaak tegen een ander te beginnen dan om een bestaande zaak te kunnen onderbouwen. Om dergelijke fishing expeditions te voorkomen, is rechterlijke toetsing van het inzageverzoek mogelijk.

Conservatoir beslag

Een partij die vreest dat bepaalde informatie die zich bij een ander bevindt, snel wordt vernietigd of verduisterd, krijgt de mogelijkheid om conservatoir beslag op dat bewijsmateriaal te leggen. Dit is alleen mogelijk na verlof van de rechter. Het bewijsmateriaal wordt dan veiliggesteld maar dat betekent nog niet dat dit materiaal kan worden ingezien. Daarvoor moet de partij die het verlof heeft gekregen, eerst een verzoek tot inzage doen.

Meer informatie over de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht.