In de media

Met regelmaat geven experts uit het cryptoteam hun visie in podcasts, tv-programma’s of in de krant. Hieronder is een overzicht opgenomen van recente publicaties waar Watsonlaw aan heeft meegewerkt.

Podcasts.

Web3 Pioniers – 38. Web3 en regelgeving. (2023)

Vandaag was Willem-Jan Smits wederom te gast in de studio. Samen met hem besprak Web3Pioniers onder andere de details van de aankomende Europese MiCAR regelgeving en hebben ze use cases verkend in combinatie met de wet.

Cryptocast – 269B Dit verandert er met cryptowet MiCAR. (2023)

Het Europees Parlement heeft cryptowet MiCAR aangenomen. Over de verordening werd de afgelopen jaren fel gedebateerd en nu is de kogel dus door de kerk. Wat gaat er veranderen voor Europese klanten en bedrijven? Tegelijkertijd is ook de Transfer of Funds Regulation (TFR) aangenomen. Ook dat heeft zijn gevolgen voor crypto. Dat allemaal bespreken we met Willem-Jan Smits, advocaat bij Watsonlaw. Co-host is Bert Slagter.

Cryptocast – 264B DAO’s zijn interessant maar regelgeving ontbreekt. (2023)

De DAO (Decentrale Autonome Organisatie) spreekt voor veel cryptovolgers nog altijd tot de verbeelding. Dat is ook niet gek, want relevante voorbeelden zijn vooralsnog op één hand te tellen. Het idee is zeker wel interessant. In deze Cryptocast duiken we in de juridische kant van DAO’s. Hoe interacteert deze nieuwe organisatievorm met onze bestaande wetgeving? En is er nieuwe wetgeving onderweg? Dat bespreken we met Willem-Jan Smits, advocaat en mede-oprichter van WatsonLaw. Co-host is Jacob Boersma.

Cryptotakkies – #5 Coins en Tokens | Europa gaat de crypto markt reguleren. (2022)

In deze aflevering praat Raoul Esseboom met Willem-Jan Smits over coins en tokens. Want wat is nou precies het verschil tussen die twee? Waarom halen mensen ze zo vaak door elkaar? Hebben ze elkaar eigenlijk nodig, of staan ze volledig los van elkaar? Co-host Rifa zit ook aan tafel en stelt, zoals altijd, zijn brandende investeringsvragen aan adviseur Jan-Willem.

Satoshi Radio #206- capitulatie door extreme val terra luna. (2022)

Zijn we er allemaal nog? We hadden het de afgelopen maanden telkens over dun ijs: de 40k grens waar bitcoin op hing voelde “too good to be true”. Dat bleek het ook te zijn, toen deze week de UST stablecoin door zijn hoeven zakte. Die crash trok de toch al zenuwachtige cryptomarkt met zich mee. Bitcoin ging de afgelopen dagen 30% in het rood, terwijl de gemiddelde altcoin dubbel zo hard in elkaar zakt. Wat is er gebeurd? En hoe gaan de mannen zelf om met capitulatie?

Satoshi Radio #150 – Negatieve rente voor iedereen verdwenen hashrate en nieuwe regelgeving (2021)

Een speciale aflevering: het is de 150e keer dat we Satoshi Radio opnemen. Daar staan wij even bij stil. Vandaag is Willem-Jan Smits van Watson Law te gast. Hij brengt ons op de hoogte van het DNB toezicht met betrekking tot AMLD5 en praat ons bij over de volgende regelgeving die eraan komt: MICA. Verder bespreken we de daling in de hashrate, de mogelijkheid dat iedereen te maken krijgt met negatieve rente en natuurlijk een uitgebreide marktupdate.

Satoshi Radio # 142 – Did you buy the dip? (2021)

De maandafsluiting, wat een hoogtepunt is dat toch elke keer weer. Meer dan 180 kijkers waren getuige van dit spektakel. We hebben het in deze podcast over de dip in de markt en spreken met Willem-Jan Smits van Watson Law, Bart heeft het over NFT’s, Peet pakt uit met zijn Bullish kwartier en Bert heeft zijn geodriehoek ouderwets scherp geslepen.

Compliance adviseert –Crypto currencies: regulering DNB en MiCA. (2020)

Er zijn twee ontwikkelingen te melden op het vlak van virtuele valuta. Wisselplatformen komen onder toezicht van DNB en voor aanbieders van Crypto assets treedt binnenkort de MiCA in werking. Willem-Jan Smits praat ons bij in deze podcastserie van Compliance Adviseert. Willem-Jan adviseert Compliance officers bij financiële instellingen om zich te verdiepen in de regulering rondom virtuele valuta, aangezien je er vroeger of later mee te maken zult krijgen nu wetgevers en toezichthouders de aanbieders en handel steeds serieuzer reguleren.

Compliance adviseert –Virtuele valuta en de Wwft. (2020)

Virtuele valuta komen onder de Wwft te vallen. Wat houdt dat precies in? En met welke integriteitsrisico’s moeten Compliance Officers precies rekening houden?
Willem-Jan Smits staat diverse ondernemingen bij met juridisch en compliance advies en vertelt in deze aflevering van de podcastserie over alle ins en outs.

Satoshi Radio #59 – Willem-Jan Smits over Watsonlaw (2019)

Willem-Jan Smits is een ervaren advocaat met roots in het ondernemings- en faillisementsrecht, maar tegenwoordig 90% van zijn tijd bezig met Blockchain, STO’s en Smart Contracts. We vragen hem of STO’s daadwerkelijk toekomst hebben, of je beslag kan leggen op Bitcoin en wat de status van AMLD5 is.

Artikelen.

FD – De regels voor traditionele markten zijn een factor tien strenger. (2023)

Bekijk hier het originele artikel of bekijk hier ons nieuwsbericht hierover.

Lekker Cryptisch – Nieuwe regels voor Europese cryptomarkt: Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCA). (2023)

Bekijk hier het originele artikel of bekijk hier ons nieuwsbericht hierover.

FD – Cryptowereld zet zich schrap voor strenge Europese wetgeving. (2022)

Bekijk hier het originele artikel.

Lekker Cryptisch – Binance wereldwijd onder vuur: ‘hun gedrag wijkt af van andere spelers’ (2021)

De jacht op Binance is geopend. Iedere week wordt de lijst van toezichthouders die hun pijlen op ’s werelds grootste cryptobeurs gericht hebben langer. Hebben Changpeng Zhao en consorten zichzelf voor langere tijd buitenspel gezet? Willem-Jan Smits reflecteert.

Lekker cryptisch – Rechter trekt rechtmatigheid van cryptobeleid DNB in twijfel (2021)

De voorzieningenrechter heeft uitspraak gedaan in de zaak tussen Bitonic en De Nederlandsche Bank. Willem-Jan Smits reageert en geeft duiding.

Overige.

Radar – Cryptoreclames totaal niet gebonden aan regelgeving (2021)

Bekijk hier de uitzending in Radar of bekijk hier ons nieuwsbericht hierover.

BCNL event: EU Crypto Regulation MICA.

Willem-Jan Smits is een van de meest toonaangevende advocaten in Nederland op het gebied van blockchain en cryptocurrency. Tijdens zijn keynote op het BCNL event ging Willem-Jan in op MICA, de uitgebreide Europese wetgeving voor de crypto-industrie en de huidige stand van zaken van de Nederlandse regelgeving. De keynote bekijk je hier.