Ook uitgetreden vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor vordering werkneemster

Ook uitgetreden vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor vordering werkneemster

Voor het einde van haar dienstverband wordt een werkneemster ontslagen. De kantonrechter bepaalt dat zij recht heeft op allerlei ontslagvergoedingen. In de desbetreffende VOF zijn alle vennoten daarvoor hoofdelijk aansprakelijk, ook de vennoten die reeds zijn uitgetreden.

Een vrouw heeft bij een tankstation een arbeidsovereenkomst voor drie jaar. Na twee jaar beëindigt de werkgever het dienstverband. De werkneemster berust in de opzegging maar wil wel een gefixeerde schadevergoeding, een transitievergoeding en een billijke vergoeding. Dit alles wijst de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam toe. In totaal moet de werkgever haar nog € 12.936 bruto betalen.

Uitgetreden vennoten

Maar de vraag is: wie is hier ‘de werkgever’? De werkgever is een vennootschap onder firma (hierna: VOF), met vier vennoten. Een maand voor het ontslag van de werkneemster zijn drie vennoten uitgetreden. Er is nog één vennoot over. Zijn de drie uitgetreden vennoten ook aansprakelijk voor de betaling aan de werkneemster? De kantonrechter is duidelijk: ook dit drietal is daarvoor (hoofdelijk) aansprakelijk. De werkneemster is twee jaar geleden een arbeidsovereenkomst aangegaan met de VOF, die toen vier vennoten had. In het Wetboek van Koophandel staat dat iedere vennoot van de VOF hoofdelijk is verbonden voor de schulden van de vennootschap. Uit rechtspraak van de Hoge Raad volgt dat een arbeidsovereenkomst met een VOF moet worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst met de gezamenlijke vennoten. Een werkneemster van de VOF kan haar vorderingen, die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst én uit het ontslag, geldend maken jegens de gezamenlijke vennoten en jegens elke afzonderlijke vennoot, met de mogelijkheid van verhaal op het privévermogen van die vennoten.

Duurovereenkomst

De vennootschap en de vier vennoten zijn sowieso aansprakelijk voor de bedragen waarop de werkneemster al recht had voor het moment van uittreding van de vennoten. Omdat een arbeidsovereenkomst een duurovereenkomst is, zijn de drie vennoten die uittraden vóór het ontslag, ook nog aansprakelijk voor bedragen waarop de werkneemster na haar ontslag recht krijgt. De (uitgetreden) vennoten kunnen hierover in onderling overleg wel nadere afspraken maken, maar deze afspraken kunnen niet aan de werkneemster worden tegengeworpen of afdoen aan de hoofdelijke aansprakelijkheid van de (uitgetreden) vennoten.

Hoofdelijk aansprakelijk

Dit alles betekent dat de werkneemster het bedrag waar zij recht op heeft kan incasseren bij elk van de vier vennoten, allen zijn hoofdelijk aansprakelijk. Zij kan dus ieder van de vennoten – ook de uitgetreden vennoten – tot betaling aanspreken. Als de één heeft betaald, zijn de anderen bevrijd. Omdat ook de VOF nog steeds is ingeschreven in de Kamer van Koophandel, veroordeelt de kantonrechter ook de VOF tot betaling, naast de vier vennoten.