
09 jul In beslag genomen aandelen verkopen? Rechtbank kan bijzondere voorwaarden stellen
Als een partij in beslag genomen aandelen wil verkopen, bijvoorbeeld omdat de aandeelhouder een schuld moet inlossen, dan kan de rechtbank daaraan voorwaarden stellen. In deze zaak bepaalde de rechtbank nauwgezet wanneer die aandelen mogen worden overgedragen aan de hoogste bieder.
Een man had afgesproken dat hij € 80.000 zou lenen aan een recyclebedrijf (BV). Hij zou betalen in maandelijkse termijnen maar komt deze betalingsregeling niet na. Vervolgens legt de BV executoriaal derdenbeslag op de aandelen die de man in zijn bedrijf houdt. Van dit bedrijf is hij enig aandeelhouder en bestuurder.
Voorwaarden
Vervolgens vraagt de BV aan rechtbank Rotterdam toestemming om de in beslag genomen aandelen te mogen verkopen en over te dragen, en onder welke voorwaarden deze verkoop kan gebeuren. Daarbij wil de BV afwijken van de blokkeringsregeling uit de statuten van het bedrijf van de man. De man is het hier niet mee eens. Maar als de rechtbank dit verzoek toch toewijst, dan zou verkoop van de aandelen volgens hem pas mogen plaatsvinden nadat een andere rechtbank uitspraak heeft gedaan in een fiscale beroepsprocedure waarin hij is verwikkeld.
Wetboek van burgerlijke rechtsvordering
De regels over verkoop van in beslag genomen aandelen staan in het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering. Zo moet het verzoek om verlof te krijgen om dergelijke aandelen te verkopen worden gedaan binnen één maand nadat beslag is gelegd op de aandelen. Tegelijk moet aan de rechtbank worden gevraagd binnen welke termijn kan worden overgegaan tot verkoop. Vervolgens bepaalt de rechtbank de wijze van verkoop en onder welke voorwaarden de verkoop en overdracht dienen te geschieden.
Blokkeringsregeling
In de statuten van het bedrijf van de man staat een zogenoemde blokkeringsregeling, die bepaalt wanneer en aan wie aandelen niet kunnen worden overgedragen. De BV verzoekt om hiervan te mogen afwijken. De rechtbank wijst dat toe, en dat is niet eens zo onlogisch. De man is immers enig aandeelhouder, waardoor de blokkeringsregeling in deze zaak geen praktische betekenis heeft. Door de blokkeringsregeling buiten toepassing te verklaren, worden eventuele latere discussies hierover voorkomen, aldus de rechtbank.
Onderhandse en openbare verkoop
De rechtbank bepaalt dat de BV de in beslag genomen aandelen mag verkopen en overdragen. Dit kan tot de BV € 80.000 heeft opgehaald, de schuld die de man heeft. Wel gelden er enkele voorwaarden. Zo mag de verkoop pas beginnen nadat uitspraak is gedaan in de fiscale beroepsprocedure, zoals de man al had verzocht. De verkoop van de aandelen mag gedurende zes maanden onderhands plaatsvinden. Een deurwaarder moet het hoogste bod schriftelijk aan de man laten weten; die heeft vervolgens twee weken de tijd om een onvoorwaardelijk hoger bod te (laten) uitbrengen. Als de aandelen niet binnen zes maanden onderhands zijn verkocht en overgedragen, kunnen de aandelen in het openbaar (bij inschrijving) worden verkocht. De aandelen mogen ook direct in het openbaar worden verkocht. De verkoop en overdracht van de aandelen moeten, zo bepaalt de rechtbank, plaatsvinden uiterlijk anderhalf jaar na de datum van de uitspraak in de beroepsprocedure.