Griffierechten in WHOA-zaken

Griffierechten in WHOA-zaken

Griffierechten voor WHOA-verzoeken zijn fors. Voor een verzoek tot homologatie van een akkoord geldt voor het griffierecht het tarief voor een verzoekschrift voor een zaak met een waarde tussen € 100.000 en € 1.000.000. Dat komt neer op een griffierecht van € 5.737,00.
 
Een verzoek tot afwijzing van een homologatieverzoek valt onder het tarief voor een verzoekschrift ‘van bepaalde waarde’, waarbij voor de waarde van het verzoek wordt aangeknoopt bij de hoogte van de vordering van de schuldeiser. Het minimumtarief bedraagt daardoor € 2.837,00.

Voor de partijen bij WHOA-verzoeken is dit altijd ‘duur geld’. De schuldenaar die gebruik wil maken van de WHOA verkeert immers per definitie in financiële moeilijkheden. En schuldeisers die voor hun rechten willen opkomen in een WHOA-traject, zijn de griffierechten onverhaalbare kosten (de wederpartij is immers insolvent), die louter moeten worden gemaakt om grotere schade te voorkomen.

Het hoeft dus niet te verbazen dat de griffierechtenheffing in WHOA-zaken regelmatig leidt tot verzet of tot discussie in de WHOA-procedure zelf. In 2022 zijn verschillende uitspraken over griffierechtenheffing in WHOA-zaken gepubliceerd. In reeks artikelen, geschreven door advocaat Inge Lakwijk  wordt op de bijzonderheden van die zaken ingegaan.

De artikelen zijn gepubliceerd op online-HERO.nl. Dit platform richt zich op juridische en bedrijfseconomische professionals en academici die te maken hebben met herstructurering, recovery, insolventie, waardering en daaraan gerelateerde onderwerpen.

De artikelen lees je hier:

https://www.online-hero.nl/art/4564/griffierechten-voor-whoa-verzoeken-1

https://www.online-hero.nl/art/4573/griffierechten-voor-whoa-verzoeken-2

https://www.online-hero.nl/art/4585/griffierechten-voor-whoa-verzoeken-3

Vragen

Heeft u vragen over de WHOA? Neem dan gerust contact op met Maarten van IngenOlaf Poorthuis of Inge Lakwijk. Ze staan klaar om u verder te helpen.