20 nov Bestuurder BV is niet snel persoonlijk aansprakelijk
Wat gebeurt er als een BV de afgesproken werkzaamheden niet nakomt, maar de factuur al wel vooruitbetaald is? Kan de klant dan de bestuurder persoonlijk aanspreken? Die drempel ligt hoog, zo besliste de kantonrechter in deze zaak.
Een echtpaar vraagt een schildersbedrijf (een BV) de buitengevel van hun woning te stuken en te schilderen. De schilder vraagt het echtpaar de kosten (€ 13.000) over te maken op zijn privébankrekening. Uiteindelijk wordt de klus niet afgerond. Het echtpaar stelt de BV in gebreke, en ook een andere BV van deze schilder die eerder failliet is verklaard. Als de schilder de klus niet voltooit, vraagt het echtpaar een andere schilder het werk af te ronden (voor € 15.107). Dit bedrag willen zij van de eerste schilder (in persoon) terug, en stappen daarvoor naar de kantonrechter. Zij vinden het niet terecht dat zij de factuur aan de schilder in persoon hebben betaald in plaats van aan zijn BV. Ze vinden ook dat de schilder aansprakelijk is voor de door hen geleden schade: de rekening van de tweede schilder.
Ernstig verwijt
Is de schilder zelf aansprakelijk? Wordt een overeenkomst gesloten met een BV en komt deze haar verplichtingen niet na, dan is uitgangspunt dat alleen de vennootschap aansprakelijk is. Een bestuurder kan alleen aansprakelijk worden gesteld als hem persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als de bestuurder een overeenkomst aangaat waarvan hij weet dat zijn vennootschap die niet zal kunnen nakomen. Degene die de bestuurder aansprakelijk stelt (hier: het echtpaar) moet onderbouwen dat de bestuurder dit wist.
Voorzienbaar
Volgens het echtpaar moet de schilder, als enig bestuurder en enig medewerker van het bedrijf, hebben geweten dat een van zijn BV’s failliet zou gaan. Daarover heeft hij niks tegen het echtpaar gezegd. Door het faillissement had het voor de schilder voorzienbaar moeten zijn dat zijn nieuwe BV de afspraken over het schilderen niet zou kunnen nakomen.
Gescheiden vermogens
Die gedachtegang wordt door de kantonrechter verworpen. Dat de schilder de enige bestuurder en medewerker is van beide vennootschappen, verandert niets aan de aansprakelijkheid van zijn nog werkzame BV. Dat de schilder de overeenkomst met zijn nieuwe vennootschap is aangegaan terwijl zijn andere vennootschap failliet zou gaan, maakt hem nog niet persoonlijk aansprakelijk. Bij BV’s is het vermogen van de verschillende bedrijven van elkaar gescheiden. In het faillissement van de ene BV kan niet zomaar het vermogen van de andere BV of de schilder zelf worden betrokken. Dat die ene BV failliet zou gaan, had dan ook geen gevolgen voor de andere BV die de overeenkomst is aangegaan.
Geen persoonlijk verwijt
Het echtpaar heeft geen omstandigheden gesteld waaruit blijkt dat de schilder wist of had kunnen voorzien dat zijn nieuwe vennootschap de afspraken niet zou kunnen nakomen. Dat hadden zij wel moeten doen – zeker nu de schilder had verklaard dat het werk was gestopt door zijn gezondheidsproblemen. Nu kan de kantonrechter niet vaststellen dat de schilder persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt, en dus ook niet dat hij aansprakelijk is voor de door schade die het echtpaar heeft geleden.