Verschil tussen maatschap en VOF gaat verdwijnen

Verschil tussen maatschap en VOF gaat verdwijnen

De populaire rechtsvormen maatschap en vennootschap onder firma (VOF) verdwijnen niet, wel hun onderling verschillen. De overheid werkt aan een wet om er één soort vennootschap van te maken.

Wie samen met een ander een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid wil opzetten, kan nu nog kiezen uit drie varianten: de maatschap, de VOF en de commanditaire vennootschap (CV). Samen zijn dit ‘personenvennootschappen’.

Maatschap

De maatschap is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid waarin twee of meer partners (‘maten’) een bedrijf voeren. Het privévermogen en het zakelijk vermogen lopen door elkaar, er is geen ‘afgescheiden vermogen’. Een startkapitaal is niet nodig, iedere deelnemer is privé aansprakelijk voor een gelijk deel van mogelijke schulden. Nederland telt tegen de 33 duizend maatschappen, dat aantal is al tien jaar stabiel.

Vennootschap onder firma

Samenwerken kan ook in een VOF. Ook daarvoor is geen startkapitaal nodig. Iedere deelnemer is privé aansprakelijk voor de hele VOF. De VOF is veel populairder dan de maatschap: daarvan zijn er ruim 171 duizend, ook dat aantal is de laatste jaren niet veel veranderd.

Commanditaire vennootschap

Tot slot is er de CV, een bijzondere vorm van de VOF. Een CV is een bedrijf van minimaal twee personen, die beiden vennoot zijn. Er is een beherende vennoot, die de dagelijkse leiding in het bedrijf heeft, en een stille vennoot (‘commanditaire vennoten’), die alleen financieel is betrokken door geld beschikbaar te stellen. In Nederland zijn een kleine zevenduizend CV’s.

Personenvennootschap ‘nieuwe stijl’

Als de Wet modernisering personenvennootschappen is aangenomen, vallen onder de personenvennootschap nog maar twee rechtsvormen: de vennootschap en de commanditaire vennootschap. De namen ‘maatschap’ en ‘vennootschap onder firma’ blijven bestaan, maar de verschillen verdwijnen. In de personenvennootschap ‘nieuwe stijl’ zijn alle vennoten hoofdelijk (ieder voor het geheel) aansprakelijk voor de hele schuld. De aansprakelijkheid bij een opdracht kan worden beperkt tot de vennoot aan wie de opdracht uitdrukkelijk is toevertrouwd. Vennoten mogen hun aanspraak op winst ook verpanden. En aan de personenvennootschap kan rechtspersoonlijkheid worden toegekend.

Inwerkingtreding

De ingangsdatum van de Wet modernisering personenvennootschappen is nog niet bekend. Na inwerkingtreding van de wet worden dergelijke samenwerkingsverbanden aangeduid als openbare vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid (OV), of als openbare vennootschappen mét rechtspersoonlijkheid (OVR). Een OV kan een OVR worden als het vennootschapscontract wordt vastgelegd in een notariële akte.