Faillissement kan direct na het uitspreken nog worden vernietigd

Faillissement kan direct na het uitspreken nog worden vernietigd

Wat gebeurt er als een bedrijf direct na de faillissementszitting zijn schulden voldoet? Is het faillissement dan nog niet uitgesproken, dan komt er ook geen faillissement. Deze werkgever kroop daarmee door het oog van de naald.

Een werknemer verzoekt de rechtbank om zijn werkgever in staat van faillissement te verklaren. De reden: hij heeft op zijn baas een vordering van € 7.741, wegens achterstallig loon en de wettelijke verhoging wegens te late loonbetaling. Op de ochtend van 1 oktober 2024 vindt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant de mondelinge behandeling plaats van dit verzoek. ’s Middags om 15:30 uur laat de advocaat van de werkgever de rechtbank weten dat de vordering is voldaan. Het hele salaris is dus betaald. Dit bericht wordt vijf minuten later ook doorgestuurd naar de advocaat van werknemer, met het verzoek om vóór 16:00 uur het faillissementsverzoek in te trekken. Maar de rechtbank laat de advocaat van de werkgever om 15:59 uur weten dit niet te kunnen doen, omdat de behandeling van het faillissementsverzoek is gesloten. Om 16:22 uur spreekt de rechtbank het faillissement van de werkgever uit, en benoemt een curator. Een kwartier later laat de advocaat van werknemer de rechtbank weten dat de vordering is betaald en dat hij het faillissementsverzoek intrekt.

Vordering was net op tijd betaald

De werkgever gaat tegen het faillissementsvonnis in hoger beroep bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Ook de curator vindt dat het faillissement moet worden vernietigd, omdat de vordering van de werknemer al was betaald ten tijde van de faillietverklaring. De werkgever heeft, vanwege de voortgang van zijn onderneming, een zeer spoedeisend belang bij de vernietiging van het faillissement. Dat moet kunnen, nu zowel de werknemer als de werkgever heeft ingestemd met die vernietiging, zonder fysieke behandeling. De curator verzoekt om zijn salaris te bepalen op € 5.000 inclusief btw.

Girale betaling en ontvangst

De Faillissementswet is duidelijk: wordt een faillissement aangevraagd door een schuldeiser, dan wordt dit uitgesproken als summierlijk blijkt dat de schuldenaar heeft opgehouden te betalen en als de verzoekende schuldeiser een vorderingsrecht heeft. Had de werkgever de vordering van de werknemer om 16:22 uur volledig betaald? Bepalend is hierbij het moment waarop werknemer de (volledige) betaling heeft ontvangen (dus niet alleen of de werkgever had betaald). Een girale betaling wordt immers pas voltooid door de ontvangst daarvan. Uit de bankafschriften blijkt dat de betaling om 15:10 uur is gedaan en dat de werknemer – die bij dezelfde bank zat – dit geld op dat moment ook heeft ontvangen.

Faillissement wordt vernietigd

Hiermee staat naar het oordeel van het gerechtshof voldoende vast dat op het moment dat de rechtbank het faillissement uitsprak (16:22 uur), de vordering van de aanvrager van het faillissement (de werknemer) al niet meer bestond. Hiermee is niet voldaan aan alle wettelijke vereisten voor faillietverklaring, in het bijzonder niet aan de eis van het bestaan van een vordering bij de aanvrager ten tijde van de faillietverklaring. Het gerechtshof vernietigt het faillissement en stelt het salaris van de curator vast op het bedrag dat hij had aangegeven.