Curator kan niet altijd alle e-mails inzien van een failliete BV

Curator kan niet altijd alle e-mails inzien van een failliete BV

Een BV, onderdeel van een concern, wordt failliet verklaard. De curator wil bij het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement alle e-mails inzien die betrekking hebben op deze BV. Mogelijk staat in die mails ook (vertrouwelijke) informatie over andere vennootschappen binnen het concern. De rechtbank Zeeland-West-Brabant moest in deze zaak oordelen of dit gerechtvaardigd is.

Het concern bestaat uit meerdere vennootschappen die zowel in Nederland als in het buitenland zijn gevestigd. Deze vennootschappen houden zich bezig met de inkoop, productie en verkoop van onderdelen voor de olie- en gasindustrie. Een aantal van deze vennootschappen verrichten uiterst geheime en vertrouwelijke activiteiten voor defensie.

Mails inzien en veiligstellen

Een van de BV’s van dit concern wordt failliet verklaard. Vervolgens neemt de curator de administratie onder zich. De curator wil de e-mails inzien van de BV, maar die lopen via de enige mailbox van het concern, en daarin zitten mogelijk ook privé mails. De curator vraagt of een extern bedrijf met speciale software een filtering kan toepassen zodat alleen de mails van die BV boven komen. De BV geeft alleen toegang tot de mailboxen van dertien medewerkers. Maar de curator wil ook de mails inzien van zeven andere medewerkers. Om dat af te dwingen stapt de curator naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Administratie

Volgens de curator behoort alle e-mailcorrespondentie die betrekking heeft op de BV tot de administratie van de BV. De bestuurder daarvan moet zijn medewerking verlenen aan het veiligstellen van en inzage geven in alle email-accounts van waaruit deze e-mails zijn verzonden en ontvangen. Deze verplichting geldt, zo vindt de curator, ook als het e-mailaccount op een server van een andere vennootschap staat. De bestuurder van de BV vindt dat de curator dat recht helemaal niet heeft: het zou dan ook gaan om data die niet tot de administratie van de failliete BV behoort, zoals e-mailaccounts van de andere vennootschappen binnen het concern. De zeven personen waren, of zijn, niet in dienst van de failliete BV en hebben dus ook niet namens deze BV e-mails verstuurd of ontvangen.

Digitale bestanden

De curator baseert zijn vordering op de Faillissementswet: hij moet, onmiddellijk na zijn benoeming, de administratie en alle aanwezige informatie daarover veiligstellen voor zijn latere onderzoek. De wet spreekt van ‘bescheiden en andere gegevensdragers’ en daartoe behoren ook digitale bestanden waarop zich dergelijke informatie bevindt of waarvan redelijkerwijs kan worden vermoed dat die zich daarop bevindt. De voorzieningenrechter stelt voorop dat de e-mails van en naar de BV die zich bevinden op een aan een derde toebehorend account tot de administratie van BV behoren. Deze zouden dus aan de curator moeten worden overhandigd. Zou dit niet het geval zijn, dan kan een onderneming op zeer eenvoudige wijze (een deel van) de administratie verdoezelen.

Filters

Toch wijst de voorzieningenrechter de vordering in deze zaak af. De curator wilde voor de filtering van de e-mails een bepaald zoekwoord gebruiken. Dat zoekwoord is veel te ruim geformuleerd, vindt de bestuurder van de BV. Hiermee zal bedrijfsvertrouwelijke informatie (over innovatieve producten), vertrouwelijke correspondentie (met advocaten) en zelfs uiterst geheime informatie (over defensieactiviteiten van de VS en de NAVO) worden prijsgegeven. Dat heeft de curator erkend en hij is bereid extra filters toe te passen om dit te voorkomen. Maar het is onduidelijk welke filters toereikend zijn, terwijl er geen twijfel bestaat bij het belang van geheimhouding.

Gerechtelijk bewaarder

Daar komt bij dat de resultaten van de filtering op een harde schijf worden opgeslagen, en die zou door de curator bij een derde in bewaring worden gegeven. Volgens de voorzieningenrechter moet, met het oog op die gevoelige gegevens, de bestuurder bij de bewaring en veiligstelling daarvan een zekere mate van inspraak hebben. Daarvan is niet gebleken. Nu de curator ook nog geen gerechtelijk bewaarder heeft gevonden die bereid is de harde schijf onder zich te nemen, wijst de voorzieningenrechter de vordering af.