
17 apr Cryptoaanbieders verplicht gegevens te delen met Belastingdienst
Het wordt steeds lastiger crypto-assets te verzwijgen voor de Belastingdienst. Aanbieders van cryptodiensten moeten de gegevens van hun gebruikers verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst.
Deze wijziging is onderdeel van de Europese DAC8-richtlijn (Richtlijn 2023/2226), die in de Nederlandse wet wordt ingevoerd. Het doel hiervan is om meer openheid te krijgen over het bezit van crypto-assets. Europese belastingdiensten kunnen zo transparanter en effectiever controleren of crypto-investeerders hun belastingen correct aangeven. Dit helpt om belastingontwijking en -ontduiking (dus fraude) te voorkomen. De wet is van toepassing op aanbieders van crypto-activadiensten, financiële instellingen en intermediairs, waaronder belastingadviseurs.
Meer inzicht
DAC8 is een uitbreiding van de bestaande EU-richtlijn over automatische gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten. DAC staat voor Directive on Administrative Cooperation. Deze achtste versie van de DAC richt zich specifiek op crypto-assets en digitale valuta. Hiermee krijgen belastingdiensten binnen de EU meer inzicht in crypto-transacties. Crypto-exchanges en platforms moeten transactiegegevens van gebruikers rapporteren aan belastingautoriteiten. Dit geldt voor crypto-assets, stablecoins en NFT’s (non-fungible token). De regels sluiten aan bij de internationale Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) van de OESO.
Verwachte ingangsdatum: 1 januari 2026
De wet die gebaseerd is op DAC8 is de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling crypto-assets. Die wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2026. Wel moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel nog aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.