Grootbedrijf moet mkb voortaan binnen 30 dagen betalen

Grootbedrijf moet mkb voortaan binnen 30 dagen betalen

Rekeningen van het midden- en kleinbedrijf zullen voortaan door het grootbedrijf sneller moeten worden betaald. Nu moeten ze nog binnen 60 dagen facturen van het mkb voldoen, dat wordt binnen 30 dagen. Dat staat in een wetsvoorstel dat medio maart door de Tweede Kamer is aangenomen.

Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, klagen dat er steeds later wordt betaald. Ook wordt de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig verlengd. Zeker sinds de coronacrisis komen kleinere ondernemers hierdoor extra in de financiële problemen. Uit cijfers blijkt dat één op de tien mkb’ers een langere betaaltermijn accepteert dan waar zij zich prettig bij voelen. Door deze halvering van de toegestane betaaltermijn wordt deze gelijkgesteld aan die van de overheid: die behoort rekeningen ook binnen een maand te betalen.

Beter bescherming

Op dit moment is er een financieringsgat van 55 miljard euro, dat het mkb in feite ‘voorschiet’ en wat een rem vormt op de bedrijfscontinuïteit. Daarom moeten, zo heeft Den Haag nu besloten, mkb-ondernemingen beter worden beschermd tegen trage betalers. Late betalingen hebben immers een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee de levensvatbaarheid van mkb-ondernemingen. Die beschikken doorgaans over kleinere reserves. Met de kortere betaaltermijnen moet dat tot het verleden behoren.

Melding

Als ondernemers in het midden- en kleinbedrijf toch te laat worden betaald, kunnen zij dat melden. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Daar kunnen ondernemers tot 26 januari 2023 hun melding doen.