Ondernemers kunnen bezoekadres in handelsregister afschermen

handelsregister_afschermen

Ondernemers kunnen bezoekadres in handelsregister afschermen

Ondernemers krijgen de mogelijkheid het bezoekadres van hun bedrijf geheim te houden. Het wordt dan niet vermeld in het openbare handelsregister. Dit kan alleen in geval van dreiging.

Het wordt mogelijk om het bezoekadres van een bedrijf of rechtspersoon in het openbare handelsregister af te schermen. Voorwaarde is wel dat de ondernemer bedreigd wordt, en het daarom niet wenselijk of zelfs gevaarlijk is dat het adres door iedereen is op te vragen. Het afschermen van het adres kan ook als dit geen woonadres is. Mensen die door hun beroep blootstaan aan waarschijnlijke dreiging – bijvoorbeeld journalisten – kunnen alleen hun woonadres in het handelsregister laten afschermen. Voor deze preventieve afscherming moeten beroepsorganisaties afspraken maken met de Kamer van Koophandel (KvK).

Niet NV of BV

Deze preventieve afscherming kan niet bij een BV of NV, maar wel bij een stichting of vereniging. Op dit moment schermt de KvK al een bezoekadres af als een betrokkene wordt bedreigd of zich bedreigd voelt. De KvK loopt hiermee vooruit op de nieuwe regeling.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak kan nu al het bezoekadres laten afschermen. Wel moet de ondernemer dan een postadres registeren dat afwijkt van het woon- en bezoekadres. De wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008 gaat in op 15 december 2022.