Watsonlaw en Hands-on Capital begeleiden sanering Maison van den Boer

Watsonlaw en Hands-on Capital begeleiden sanering Maison van den Boer

De coronacrisis heeft vooral horecabedrijven zwaar getroffen. Zo ook de bekende Veghelse cateraar Maison van den Boer, onderdeel van de Koninklijke Van den Boer Groep. Vorig jaar werd duidelijk dat zonder crediteurenakkoord de onderneming, die enkele honderden arbeidsplaatsen bood, het niet zou redden zonder een sanering.

Samen met Dick Laeyendecker (Hands-on Capital), Interim-CEO Willem de Boer en CFO Jacques Laumans is gedurende maanden gewerkt aan een crediteurenakkoord. Daarbij moesten afspraken worden gemaakt met belangrijke stakeholders, maar ook met meer dan 600 crediteuren. Als onderdeel van een omvangrijke saneringsoperatie werd zustervennootschap Food for Care, die catering in de zorg leverde, verkocht aan Eetgemak. Vanuit ons team begeleidde Camiel Vermeulen deze overname.

Op het moment dat Maison van den Boer in zwaar weer belandde, was de WHOA (Wet homologatie onderhands akkoord) nog niet in werking getreden. Inwerkingtreding kon ook niet worden afgewacht. Uiteindelijk zijn bijna alle crediteuren overtuigd om in te stemmen met het aangeboden akkoord. Slechts enkele crediteuren weigerden hun medewerking te verlenen. Hoewel een crediteur in beginsel het recht heeft om een aangeboden akkoord af te wijzen, was er in deze situatie sprake van een situatie waarin nog geen 2% van de crediteuren het gehele crediteurenakkoord blokkeerden. Werd deze bevoegdheid misbruikt? Maarten van Ingen maakte de zaak aanhangig. De rechtbank stelde hem in het gelijk.  Bij vonnis van 10 maart 2021 oordeelde de rechtbank dat betreffende crediteuren misbruik maakten van hun bevoegdheid om tegen het aangeboden akkoord te stemmen. Het vonnis werd onlangs onherroepelijk. Daarmee komt een einde aan een omvangrijk saneringsproject van bijna een jaar. Met het weer opengaan van de maatschappij gaat Maison van den Boer daarmee een mooie toekomst tegemoet, met behoud van werkgelegenheid.