Fusies en overnames: records gaan sneuvelen

Watsonlaw_Mergers_Acquisitions

Fusies en overnames: records gaan sneuvelen

De bloeiende markt voor fusies en overnames zal door de coronacrisis een flinke deuk oplopen, was de verwachting ruim een jaar geleden. Dat doemdenken is voorbij: er gaan records sneuvelen. Vooral de tech-sector is booming.

Het record van 4,3 biljoen dollar aan deals (dat stamt uit 2007) zal binnenkort worden gebroken, zo wordt voorspeld. In de eerste acht maanden van 2021 bedroeg de waarde van deals wereldwijd al vier biljoen dollar (vierduizend miljard). De oorzaak: hoge winsten, goedkoop krediet en hoge aandelenkoersen. En hongerige CEO’s en aandeelhouders die hun bedrijf willen laten groeien. Alleen al in augustus 2021 bedroeg de waarde van de M&A-deals wereldwijd een half biljoen dollar, 289 miljard méér dan augustus 2020, toen de coronacrisis zich op een ‘hoogtepunt’ bevond.

Tech-sector

Sinds januari 2021 zijn er weer bijna 40.000 deals aangekondigd en een groot aantal daarvan heeft een omvang van tientallen miljarden dollars, met opvallend veel grensoverschrijdende samenwerkingen. Vooral de technologiesector doet het goed: hier vindt 21 procent van alle fusies en overnames plaats, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2021 ging er, tot en met augustus, 832 miljard dollar rond bij fusies en overnames in de tech-sector, een stijging van 301 miljard aan deals vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Robuuste markt

De algemene verwachting is dat het aantal fusies en overnames de komende twaalf maanden verder zal toenemen. Toen dealmakers vorig jaar werd gevraagd naar de M&A-markt, dacht nog 78 procent dat er juist minder fusies en overnames zouden plaatsvinden. Van dat doemdenken is weinig meer over. Deskundigen spreken van een ‘robuuste’ markt, die bloeit dankzij grote geldvoorraden, de lage rente, banken die graag geld beschikbaar stellen voor transacties en het feit dat de coronacrisis in sommige sectoren ook kansen heeft gecreëerd.

Tags:
, ,