Coronabelastingschulden moeten vanaf 1 oktober worden betaald

coronabelastingschuld

Coronabelastingschulden moeten vanaf 1 oktober worden betaald

Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers hun belastingschulden afbetalen die zijn opgebouwd tijdens de coronacrisis. Het bijzonder uitstel van betaling loopt dan af.

Ondernemers die door de coronacrisis in betalingsproblemen zijn gekomen, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april 2022 moeten nieuwe belastingen weer gewoon op tijd worden betaald – bijzonder uitstel aanvragen was er niet meer bij. Wie eerder wel bijzonder uitstel van belastingbetaling had gekregen, zal inmiddels brieven van de Belastingdienst hebben ontvangen over de hoogte van de schuld en de betalingsregeling.

Vast bedrag

Ondernemers krijgen dan van oktober 2022 tot november 2027 de tijd om de ‘coronabelastingschuld’ af te lossen. Elke maand moet een vast bedrag worden betaald. Dit maandbedrag staat in de brief van de Belastingdienst. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022, eerder starten met afbetalen kan ook.

Betalingsregeling

Wie het niet lukt om de belastingschuld die is ontstaan door het bijzondere uitstel vanaf oktober terug te betalen, wordt geadviseerd zo snel mogelijk de Belastingdienst te informeren. Deze belastingschuld moet immers helemaal worden afgelost, alleen in uitzonderlijke gevallen kan de schuld worden kwijtgescholden. Een optie is wel dat de Belastingdienst een regulier belastinguitstel verleent of een betalingsregeling overeenkomt. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die is opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

Betaalpauze

Voor sommige ondernemers wordt het wel mogelijk om de aflossingstermijn van de coronabelastingschuld te verlengen van vijf naar zeven jaar. Ook kan in bepaalde gevallen eenmalig een betaalpauze van drie maanden worden ingelast, of kan per kwartaal worden betaald in plaats van per maand. Binnenkort kunnen ondernemers zo’n verzoek bij de Belastingdienst indienen.