Producenten slimme apparaten verplicht updates te leveren

Watsonlaw_updates_slimme_apparaten

Producenten slimme apparaten verplicht updates te leveren

Consumenten krijgen straks bij de aankoop van slimme apparaten (smart tv’s en smart horloges, printers, camera’s en babyfoons) recht op software- en beveiligingsupdates. Met die wetswijziging heeft de Tweede Kamer onlangs ingestemd.

Verkopers van digitale producten en diensten zijn verplicht deze werkend en veilig te houden. Die verplichting geldt ook voor de aanschaf van games of applicaties, en voor streamingdiensten: ook dan moeten updates worden geleverd. Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht. Deze wetswijziging wordt nu voor behandeling naar de Eerste Kamer verzonden. Daarna kan het in werking treden.

Veilig apparaat

Door de invoering van een verplichting voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van ondersteuning en een werkend, veilig apparaat. Hoe lang verplichte updates moeten worden geleverd is afhankelijk van wat ‘redelijk’ is voor de consument. Bij een duurder product (zoals een slimme wasmachine) mogen langer updates worden verwacht dan bij de aankoop van een digitaal spelletje op de telefoon.

Omkering van bewijslast

Niet alleen het recht op updates is een verbetering voor de consument, ook de duur van de zogenoemde omkering van de bewijslast wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel, dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Het is niet aan de consument om aan te tonen dat het product bij aankoop gebreken vertoonde of doordat bij hem het probleem is ontstaan. Hiermee staat de consument sterker.

‘Doe je updates’

Het wetsvoorstel sluit aan bij de overheidscampagne Doe je updates. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders slimme apparaten niet updatet: daar hebben ze geen tijd voor, zeggen ze, of ze vinden het maar gedoe. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft daarvoor tips.