Aan ‘zoeken op naam’ in Kadaster komt binnenkort een einde

Aan ‘zoeken op naam’ in Kadaster komt binnenkort een einde

Aan het vrij zoeken in het Kadaster komt een eind. Waarschijnlijk kunnen vanaf november alleen bepaalde beroepsgroepen, zoals notarissen, makelaars, gerechtsdeurwaarders en advocaten, nog ‘op naam’ zoeken en zo achterhalen wie eigenaar is van welk vastgoed. Door deze maatregel moet misbruik van persoonsgegevens worden tegengegaan.

Doxing

De maatregelen in het Kadasterbesluit zijn bedoeld om doxing te voorkomen. Doxing is het openbaar maken van iemands persoonsgegevens – met name iemands verblijfsadres  – met de bedoeling om die persoon te intimideren. Doxing is sinds 1 januari 2024 strafbaar. Om doxing ook in de praktijk minder makkelijk te maken, wil de regering ervoor zorgen dat niet meer zomaar iedereen aan de hand van iemands naam in het kadaster kan opzoeken van welk huis iemand eigenaar is. De meeste mensen wonen immers ook zelf in het huis waar ze eigenaar van zijn.

Over de inperking van het ‘zoeken op naam in het Kadaster’ is een internetconsultatie gehouden, die in juli is afgerond.

Zoeken op naam

De bedoeling van de beoogde wijziging van het Kadasterbesluit is dat het zoeken op naam in het register van het Kadaster wordt beperkt tot professionele gebruikers dit nodig hebben uit hoofde van hun beroep of functie. Dat zijn bijvoorbeeld notarissen, gerechtsdeurwaarders en overheidsorganen. Voor andere beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld advocaten, accountants, makelaars en journalisten wordt de mogelijkheid om te zoeken op naam beperkt tot bepaalde specifieke doelen.

Op 27 augustus 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten dat zij in het algemeen tevreden is over de wijziging van het Kadasterbesluit. Wel wijst de AP erop dat voor de mogelijkheid voor journalisten om in het Kadaster op naam te blijven zoeken niet voldoende grondslag is in de Kadasterwet. Dat is volgens de AP geen reden om journalisten uit te sluiten – hun mogelijkheid om in het Kadaster op naam te kunnen zoeken is volgens de AP van groot belang in een democratische samenleving – maar wel een reden om de Kadasterwet aan te passen, zodat ‘journalistieke doeleinden’ voortaan ook een bij wet erkend gebruiksdoel zijn voor het Kadaster.

Privéadres afschermen

Het gewijzigde Kadasterbesluit geeft mensen ook de mogelijkheid om hun privé-adres voor een periode van vijf jaar te laten afschermen, als zij te maken hebben met bedreiging. Wie te maken heeft met een concrete bedreiging, kan zijn adres in het Kadaster laten afschermen als er ook daadwerkelijk bij de politie aangifte van de bedreiging is gedaan. Voor mensen die in een beroepsgroep werken die in het algemeen een hoger risico op bedreiging met zich meebrengt, kan het privé-adres ook afgeschermd worden vanwege een ‘waarschijnlijke dreiging’. Dat kan het Kadaster echter alleen doen op basis van een convenant met een beroepsorganisatie.

Inwerkingtreding

Inwerkingtreding van het gewijzigde Kadasterbesluit kan naar verwachting eind november plaatsvinden. Tot het zover is neemt het Kadaster maatregelen om misbruik van persoonsgegevens zoveel mogelijk te voorkomen. Het Kadaster monitort het gebruik van zoeken op naam om afwijkingen in het gebruik te signaleren. Ook gaat het Kadaster vaker steekproeven uitvoeren.